Šílené zajímavosti ze sportu

O sportu ví každý aspoň něco. Fotbal se hraje v jedenácti hráčích, hokej se hraje s pukem, k tenisu potřebujete raketu,… Jenže věděli jste tohle?

Co je to vlastně sport? Dneska už je opravdu hodně odvětví této aktivity a každý si může vybrat to, co ho baví nejvíc. Je úplně jedno, jestli jste aktivní sportovec, občasný nebo se řadíte spíše k fanouškům, kteří se raději podívají na to, jak sportují ostatní. V každém případě existuje spousta zajímavostí, které vám prozradíme.

 

 

1) Jediný sport, který se hrál na Měsíci, byl golf v roce 1971.
2) První World Series odehrál Pittsburgh a Boston v roce 1903 a měl devět sérií, vyhrál Boston.
3) V NHL nosí domácí tým bílé dresy a hostující tmavé. Je to proto, že v roce 1960 ligu napadlo, že by bylo obtížné udržet bílé dresy čisté, zatímco jsou hráči na cestě.
4) První puk v ledním hokeji byl vyroben z kusu kravského lejna.
5) New York Yankees vyhráli 26 titulů World Series, což je více, než se povedlo komukoliv jinému.
6) Thajsko, Laos a Kambodža budují 27 jamkové golfové hřiště na hranicích těchto tří států, s devíti jamkami v každé zemi.
7) Jo-jo není jen hračka. V šestnáctém století ho na filipínských ostrovech používali jako zbraň a jako hračka bylo jo-jo představeno ve Spojených státech až v roce 1929.
8) Olympijský oheň je symbolem ukradeného ohně řeckého boha Dia. Několik měsíců před zahajovacím ceremoniálem olympijských her svítí na starověkém místě olympijských her v Olympii.

 

9) Míče na NFL se vyrábí z kravské kůže a na jeden rok spotřebují 3000 krav.
10) Na olympijských hrách se rozdá více než 1800 medailí.
11) Fotbal je nejnavštěvovanějším a nejsledovanějším sportem na světě.
12) Americký fotbal má nejvyšší úrazovost ze všech sportů. Většina vrcholových fotbalistů končí kariéru kvůli zdravotním potížím, nikoli z důvodu věkových.
13) Pittsburgh je jediným americkým městem se třemi sportovními týmy, které nosí stejné barvy.
14) Box se stal legálním sportem v roce 1901.
15) Lukostřelba je národním sportem v Bhútánu, buddhistické zemi v Asii.
16) V televizi se světově nejvíce sledují letní olympijské hry, na druhém místě je mistrovství světa ve fotbale a třetí příčku má Formule 1.

Leave a comment